Home » Zoet » Banoffee Sloffen

Banoffee Sloffen

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 17:00

Het is bijna Pasen. Ik hou er van om dan iets lekkers te bakken en uit te pakken met een heerlijke paasbrunch of paaslunch. Dit jaar heb ik er voor gekozen om deze banoffee sloffen te maken. In plaats van één grote ovale slof, zijn het kleine sloffen van ongeveer 12 centimeter doorsnede. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen taartje. Uiteraard kun je de banoffee sloffen maken wanneer je wilt, je kunt de decoratie naar wens aanpassen. 

Banoffee

Banaan, dulce de leche en slagroom zijn een gouden combinatie. Maak er een slof van en je hebt een zalig gebakje! Dulce de wat? Dulce de leche is karamel gemaakt van gecondenseerde melk. Een makkelijker manier om karamel te maken is er denk ik niet. Je krijgt een heerlijk zachte karamel pasta die steviger wordt naarmate het afkoelt. Je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken. Je kunt het onder andere gebruiken als toppings voor cupcakes en als vulling voor taarten. Bijvoorbeeld deze Sinterklaastaart met gezouten karamel en deze banoffee sloffen dus.

Planning is key

Hoewel het recept heel eenvoudig is, is het aan te raden wel goed te plannen en op tijd te beginnen. Het best start je een dag van tevoren met alle voorbereidingen. De eerste stap is het maken van banketbakkersroom, al kun je hier ook een pakje/zakje voor gebruiken dat je alleen hoeft aan te maken met water of slagroom. Al is zelfgemaakte banketbakkersroom naar mijn mening lekkerder. Als deze helemaal is afgekoeld maak je de sloffenbodems verder af. Zorg ook dat het blikje gecondenseerde melk gekookt en afgekoeld is. Als je deze stappen al voorbereid hebt, dan is de rest zo gepiept. Laat je niet afschrikken, het is absoluut de moeite waard! Ik neem je in het recept stap voor stap mee, het is echt makkelijk. Het recept is goed voor vier kleine sloffen. Mocht je meer sloffen willen maken, dan kun je meer slagroom opkloppen en eventueel een extra banaan gebruiken. De dulce de leche is voldoende voor 8 tot 10 kleine sloffen. Je kunt het bewaren als je overhoudt. Het blijft in een afgesloten bakje een week goed in de koelkast.

 

Ingrediënten

Voor de bodem:

- 250 gram bloem

- 175 gram boter

- 100 gram suiker

- 75 gram lichte basterdsuiker

- 1 eidooier

- 2 theelepels bakpoeder

- een half recept banketbakkersroom

 

Voor de topping: 

- 1 blikje gecondenseerde melk

- 250 ml slagroom

- 25 gram suiker

- 1 zakje slagroomversteviger

- 2 bananen

Hoe maak je het?

  1. Kook een dag voor je gaat beginnen het blikje gecondenseerde melk in een pan met water. Verwijder de wikkel en zorg dat het blikje helemaal onder water staat, anders kan het ontploffen. Laat het drie uur zachtjes koken, haal het blikje uit het water en laat een nacht afkoelen. Als je het blikje de volgende dag opent heb je een heerlijke dulce de leche.
  2. Vervolgens maak je de bodems, ook dit kun je een dag van te voren doen. Mix in een kom de boter, suiker en eidooier tot een glad beslag. Schraap af en toe de suiker van de randen van de kom, zo zorg je er voor dat alle suiker goed wordt opgenomen. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met het botermengsel en kneed het geheel tot een samenhangende bal deeg.
  3. Rol het deeg in folie en leg het een half uurtje in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Bestrooi je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Steek met de de ringen van kleine springvormen de bodems uit en verwijder het omliggende deeg. Leg de bodems met de ringen er omheen op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel de banketbakkersroom over de bodems, hou hierbij ongeveer 1 tot 1,5 centimeter vrij tot de rand. 
  6. Bak de bodems in 20 - 22 minuten gaar, verwijder de ringen en laat de bodems afkoelen.
  7. Klop de slagroom met de suiker en eventueel slagroomversteviger op en snijd de bananen in plakjes.
  8. Verdeel wat dulce de leche over de bodems en leg hier de plakjes banaan op. Spuit de slagroom er in toefjes op en werk eventueel af met chocolade paaseitjes of een andere vrolijke decoratie.

Eet smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.