Home » Ontbijt » Kaneel Babka

Kaneel Babka

Gepubliceerd op 27 november 2020 om 16:30

Deze kaneel babka is een heerlijk recept voor een ontbijt of lunch. Het is heerlijk zoet en ontzettend luchtig, lijkend op brioche brood. Een babka brood ziet er altijd zo mooi uit, daardoor lijken ze heel ingewikkeld om te maken. Toch valt dat reuze mee! Hieronder lees je hoe makkelijk het eigenlijk is. Het is ook heel eenvoudig om er je eigen draai aan te geven want er is niet één 'vaste' vulling. Je kunt eindeloos variëren en het brood precies maken zoals jij het lekker vindt!
 

Ingrediënten deeg:

- 300 gram bloem

- 120 ml melk (lauwwarm)

- 75 gram ongezouten boter ( op
   kamertemperatuur)

- 5 gram gedroogde gist

- 50 gram fijne kristalsuiker

- 2 eieren (op kamertemperatuur)

- Een snuf zout

 

Ingrediënten vulling:

- 100 gram ongezouten boter

- 20 gram kaneel

- 50 gram lichtbruine basterdsuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist hierin op. Zet even apart.
  2. Meng de bloem met de fijne kristalsuiker en het zout.
  3. Kluts de eieren en voeg deze met de melk en gist toe aan het bloem-mengsel.
  4. Kneed 10 minuten goed door (met de keukenmachine of een mixer met deeghaken) en voeg de boter blokje voor blokje toe.
  5. Maak een bal van het deeg en dek af met een schone doek. Laat anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.
  6. Meng voor de vulling de boter, kaneel en lichtbruine basterdsuiker goed door elkaar tot een egale, gladde massa.
  7. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.
  8. Besmeer het deeg met het botermengsel, laat aan de randen ongeveer 1 centimeter vrij. Rol het deeg op tot een 40 cm lange rol.
  9. Snijd de rol met een scherp mes in de lengte doormidden zodat er twee lange strengen ontstaan. 
  10. Druk de uiteinden van de strengen goed op elkaar en 'vlecht' ze om elkaar heen. Zorg er voor dat de open kanten boven blijven.
  11. Maak de rol passend voor je cakeblik door eventueel de boven en onderkant naar onder te vouwen. Leg de babka in het bakblik en druk voorzichtig aan.
  12. Laat de babka, onder een schone doek, nog een half uur op kamertemperatuur narijzen.
  13. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  14. Bak de babka in ongeveer 40-45 minuten bruin en gaar.
  15. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.

Eet smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.